Zdrowe desery mrożone? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, ale również wyśmienicie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pomocniczym orzeźwieniem w upalne dni.

Lody minimelts

Przepysznym, słodkim i słusznym też dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z trafną porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną porcją malin albo jakimś ciekawym sosem owocowym. To olśniewająca alternatywa dla autentycznych łasuchów, wypada jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź też z mieszanki. Akcesoryjnym atutem jest również to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być w każdym calu zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, które są kapitalną przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, które wybitnie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu