Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych alternatyw, jakie proponuje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów i spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie dania
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do makaronu. czytaj Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film